Pewnik Otwórz w przeglądarce Pobierz

3 min czytania

Kontakty z dzieckiem a osoby trzecie — nowy partner, dziadkowie

Czy na kontaktach może być obecny nowy partner? Kiedy sąd wskazuje osobę, w której obecności odbywa się spotkanie? I co z dziadkami? Przepisy wyjaśnione krótko.

Zespół Pewnika

Kontakty z dzieckiem a osoby trzecie to jedno z częstszych źródeł konfliktów po rozstaniu. Chodzi zwykle o dwa pytania: czy podczas spotkania może być obecny nowy partner lub inna osoba oraz czy prawo do kontaktu mają też dziadkowie i rodzeństwo. Odpowiedzi daje Kodeks rodzinny i opiekuńczy (ISAP).

Zasada: kontakt należy do rodzica i dziecka

Art. 113 KRO stanowi, że rodzice oraz dziecko mają prawo i obowiązek utrzymywania ze sobą kontaktów. Kontakty obejmują przebywanie z dzieckiem (odwiedziny, spotkania, zabieranie poza miejsce stałego pobytu), rozmowy, korespondencję i porozumiewanie się na odległość.

Przepisy nie zakazują co do zasady, by podczas kontaktu obecne były inne osoby — członkowie rodziny, znajomi czy nowy partner. Rodzic realizujący kontakt organizuje czas z dzieckiem, ale ma kierować się jego dobrem.

Kiedy obecność osoby trzeciej bywa ograniczana

Sytuacja zmienia się, gdy orzeczenie sądu albo ugoda zawiera konkretne zastrzeżenia. Na podstawie art. 113² KRO sąd, jeżeli wymaga tego dobro dziecka, może ograniczyć kontakty, w szczególności:

  • zakazać spotykania się z dzieckiem,
  • zakazać zabierania dziecka poza miejsce jego stałego pobytu,
  • zezwolić na spotkania tylko w obecności drugiego rodzica, opiekuna, kuratora sądowego lub innej osoby wskazanej przez sąd,
  • ograniczyć kontakty do określonych sposobów porozumiewania się na odległość,
  • zakazać porozumiewania się na odległość.

Zdarza się też, że rodzice sami wpisują do porozumienia zasadę, iż przez pierwsze miesiące nowy partner nie uczestniczy w spotkaniach. Jeśli taki zapis jest w ugodzie lub orzeczeniu, obowiązuje obie strony.

Nowy partner na kontaktach — praktyka

Pytanie „czy nowy partner może być na kontaktach” nie ma jednej odpowiedzi. Znaczenie ma wiek dziecka, jego reakcje, czas od rozstania i to, jak przebiega wprowadzanie nowej osoby. Spokojne, stopniowe zapoznanie zwykle budzi mniej sprzeciwu niż obecność nowej osoby od pierwszego spotkania.

Jeżeli rodzice nie mogą się porozumieć, każdy z nich może wystąpić do sądu opiekuńczego o zmianę sposobu kontaktów. Sąd rozstrzyga wtedy, kierując się dobrem dziecka — nie oczekiwaniami dorosłych.

Kontakty dziadków, rodzeństwa i innych bliskich

Art. 113⁶ KRO rozciąga przepisy o kontaktach na rodzeństwo, dziadków, powinowatych w linii prostej, a także inne osoby, jeżeli sprawowały przez dłuższy czas pieczę nad dzieckiem. Oznacza to, że dziadkowie mogą sami wystąpić do sądu o ustalenie kontaktów z wnukiem, niezależnie od tego, jak układają się kontakty rodzica.

Kontakty w obecności kuratora lub psychologa

Spotkania w obecności kuratora sądowego to jedna z form ograniczenia z art. 113² KRO. Kurator obserwuje przebieg kontaktu i może sporządzać sprawozdania dla sądu. Spotkania w obecności psychologa zwykle odbywają się w placówce (np. w ośrodku pomocy rodzinie) na podstawie ustaleń sądu lub porozumienia stron.

Co zapisywać, gdy pojawia się spór o osoby trzecie

Przy sporze o obecność innych osób przydaje się rzeczowy zapis faktów z każdego spotkania: kto był obecny, jak długo, jak dziecko zachowywało się przed i po kontakcie. Bez ocen i etykiet — same obserwacje z datą i godziną. Szczegóły w poradniku jak prowadzić dziennik kontaktów z dzieckiem.

O dopuszczeniu i ocenie dowodu decyduje wyłącznie sąd. Dziennik porządkuje fakty — nie zastępuje pełnomocnika.

Tekst ma charakter informacyjny i nie jest poradą prawną. Stan prawny: listopad 2026. W swojej sprawie skonsultuj się z adwokatem lub radcą prawnym.

Najczęstsze pytania

Czy nowy partner może być obecny podczas kontaktów z dzieckiem?

Co do zasady przepisy tego nie zakazują. Ograniczenie może jednak wynikać z orzeczenia sądu lub ugody. Jeśli rodzice się nie porozumieją, o sposobie kontaktów rozstrzyga sąd opiekuńczy, kierując się dobrem dziecka.

Czy dziadkowie mają prawo do kontaktów z wnukiem?

Tak. Art. 113⁶ Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego stosuje przepisy o kontaktach odpowiednio do dziadków, rodzeństwa, powinowatych w linii prostej oraz osób, które przez dłuższy czas sprawowały pieczę nad dzieckiem.

Na czym polegają kontakty w obecności kuratora?

To forma ograniczenia kontaktów z art. 113² KRO. Spotkanie odbywa się w obecności kuratora sądowego wskazanego przez sąd, który obserwuje jego przebieg.

Przeczytaj też